عیب یابی و دیاگ خودرو

عیب یابی و دیاگ خودرو

دیاگ و عیب یابی خودرو های خارجی و ایرانی

شاید بتوان گفت که عیب یابی و دیاگ خودرو در دنیای امروز، یکی از مهم‌ترین موضوعاتی است که ذهن هر دارندۀ خودرو را به خود مشغول می‌کند؛ زیرا در صورت پی نبردن به مشکل خودرو و یا پشت گوش انداختن اختلالات آن، هزینه‌های تعمیرات نیز سنگین‌تر می‌شود. پس برای جلوگیری از این هزینه‌ها، بهتر است هر مالک خودرویی دربارۀ مشکلات آن اطلاعات کافی داشته و در مواقع لازم در جهت رفع آن‌ها اقدام کند.

عیب یابی خودرو چیست؟

به طور کلی عیب یابی خودرو به معنای این است که با توجه به علائمی که از خودرو می‌بینیم، عیب‌های آن را بیابیم و آن‌ها را رفع کنیم. عیب یابی خودرو با دستگاهی با نام دیاگ انجام می‌شود. هرچند برخی از مشکلات را می‌توان بدون این دستگاه بررسی کرد (که بیشتر این مشکلات بر حسب تجربه به دست می‌آیند). در ادامه به بررسی هر یک از این موارد می‌پردازیم.

Engine dignostic 125 300x224 1

دستگاه دیاگ چیست؟

در خودروهای امروزی، کامپیوتری به نام ECU (Electronic Control Unit) وجود دارد که به وسیلۀ تعدادی سنسور، به موتور و سایر قسمت‌های خودرو متصل شده و از آن‌ها اطلاعات دریافت می‌کند. محل نصب ای سی یو در هر خودرو متفاوت است و به مدل و نوع خودرو بستگی دارد و این محل می‌تواند زیر داشبورد، داخل اتاق و یا در کنار موتور باشد. اطلاعات این کامپیوتر به وسیلۀ دستگاه دیاگ خوانده می‌شود و از این طریق می‌توان عیب‌های خودرو را پیدا کرد. برای عیب یابی و دیاگ خودرو، دستگاه‌های دیاگ مختلفی مانند وای فای دار، بلوتوثی، USB دار، پد دار و … وجود دارد.

لازم به ذکر است که دستگاه‌های دیاگ‌ در دو نوع هستند؛ یک نوع آن که به لپ تاپ وصل می‌شود و برای روشن شدن خود به برق خودرو احتیاجی ندارد. اما نوع دیگر باید حتماً به خودرو متصل شود تا برق خود را از آن تأمین نماید. از میان این دو نوع، امکانات و مزیت‌های مدلی که به لپ تاپ متصل می‌شود، بهتر از نوع دیگری است. چراکه گزینه‌های بیشتری پیش روی ما قرار می‌دهد.

عیب یابی خودرو با دیاگ

همانطور که پیش‌تر گفته شد، به کمک دستگاهی به نام دیاگ می‌توان بسیاری از عیوب خودرو را تشخیص داد. دستگاه دیاگ دارای پارامترهای مختلفی است و نتایج هر کدام از این پارامترها به ما اطلاعات لازم را درباره سلامت بخش‌های مختلف خودرو می‌دهند.

عیب یابی و دیاگ

عیب یابی و دیاگ خودرو

با متصل کردن دستگاه دیاگ به کامپیوتر خودرو یا همان ای سی یو، عیوب خودرو به صورت کد خطا نمایش داده می‌شود که این کد خطا به دو صورت دائم و موقت است؛ به این صورت که اگر این عیوب باعث ایجاد اختلال در سایر بخش‌ها در خودرو نشوند، خطای موقت و اگر باعث اختلال جدی شوند، خطای دائم ثبت می‌شود. پس خطایابی و دیاگ خودرو در رفع مشکلات پیش آمده بسیار مهم است.

پارامترهای دستگاه دیاگ

خطایابی و دیاگ خودرو ، به کمک پارامترهای دستگاه دیاگ مانند دور موتور، ولتاژ باتری، زمان پاشش بنزین، زمان داول، سنسور اکسیژن، دمای آب، زاویه پدال گاز، گشتاور و … انجام می‌شود. در ادامه به بررسی برخی از این پارامترها می‌پردازیم.

دور موتور

به طور میانگین دور موتور باید بین 800 تا 900 باشد.

نوسان‌هایی که تداوم ندارند، به سنسور دور موتور مرتبط هستند.

ولتاژ باتری

در خودروی روشن، ولتاژ باتری باید بین ۱۲ تا ۱۴ ولت باشد. ولتاژ بیش‌تر از ۱۴ ولت نشان دهند‌ۀ دینام خراب است که به دنبال آن آسیب به بخش‌های الکترونیکی وارد می‌شود. عیب یابی و دیاگ خودرو برای جلوگیری از این آسیب‌ها بسیار کمک کننده است.

زمان پاشش بنزین

این پارامتر تحت تأثیر مستقیم دمای موتور خودرو قرار می‌گیرد و با توجه به مدل خودرو و با مراجعه به دفترچه راهنمای آن، می‌توان زمان پاشش آن خودرو را پیدا کرد که در عیب یابی و دیاگ خودرو به این موضوع نیز پرداخته می‌شود.

سنسور اکسیژن

در پی عیب یابی و دیاگ خودرو، ولتاژ سنسور اکسیژن باید بین 1 تا 05/1باشد. اگر بیشتر از این محدوه باشد، یعنی بنزین کافی به موتور نمی‌رسد و موتور ضعیف است، اگر کمتر از این بازه باشد، یعنی مصرف بنزین بالاست. در عیب یابی و دیاگ خودرو این موضوع مهم مورد بررسی قرار می‌گیرد.

اگر سنسور اکسیژن دارای مشکل باشد، باعث اختلال در کارکرد موتور می‌گردد و به علت خام سوزی بنزین، باعث افزایش مصرف سوخت خودرو می‌شود که نتیجۀ آن آلودگی هوا است.

آموزش خطایابی و دیاگ خودرو

در اینجا ما به صورت خلاصه و تئوری، آموزش عیب یابی و دیاگ خودرو را شرح می‌دهیم. در ابتدا با توجه به مدل خودرو، محل اتصال سوکت دستگاه را پیدا می‌کنیم و دستگاه را به آن متصل می‌کنیم. سپس کانِکتور (Connector) دیاگ را به خودرو متصل، سوئیچ را باز می‌کنیم و وارد نرم افزار می‌شویم؛ سپس مشخصات خودرو را از بین گزینه‌های پیش رو انتخاب می‌کنیم. پس از اتمام بررسی‌های لازم، وارد گزینۀ خطا می‌شویم و خطاهای موجود را پاک می‌کنیم.

در خطایابی و دیاگ خودرو، دو نوع پارامتر خوانی داریم، هم در حالت روشن و هم در حالت خاموش. وقتی خودرو روشن است، یکسری از پارامترها نسبت به حالت خاموش، تغییر می‌کنند. (باید توجه کرد که در ابتدای استارت زدن، به علت پایین بودن دمای آب، دور موتور پائین است.)

یکی از پارامترهایی که در عیب یابی و دیاگ خودرو دیده می‌شود، شمار کیلومتر خودرو است. هرچند که میزان آن با دیاگ زدن مشخص می‌شود اما، به علت دستکاری ای سی یو (کامپیوتر) می‌تواند این عدد، دقیق نباشد.

هزینه ی عیب یابی و دیاگ خودرو

هزینه ی عیب یابی و دیاگ خودرو یکی از مواردی است که هر مالک خودرویی برای بررسی و رفع عیوب خودروی خود، درگیر آن است. باید گفت که این هزینه به تجهیزات و امکاناتی که برای عیب یایی خودرو استفاده می‌شود، بستگی دارد و هم اینکه به نوع کامپیوتر خودرو یا همان ای سی نیز وابسته است. اما به طور کلی این هزینه برای خودروهای داخلی بین 10 تا 25 هزار تومان است و خودروهای خارجی به علت متفاوت بودن نوع کامپیوتر آن‌ها نسبت به خودروهای داخلی، هزینۀ متفاوتی دارند.

شما نیز اگر به دنبال عیب یابی و دیاگ خودروی خود هستید می‌توانید از خدمات مجموعۀ ما که امکانات و تجهیزات پیشرفته‌ای در این زمینه دارد، استفاده کنید.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *