تیونینگ خودرو
تیونینگ میتواند به معنای چیزهای مختلفی در دنیای خودروها باشد، تیونینگ یک ماشین به معنی به دست آوردن بیشترین چیزی است که از ماشین خود انتظار دارید، بیشتر رانندگان علاقه دارند که موتور خودرو را به گونهای تنظیم کنند که در نحوه عملکرد آن تغییراتی ایجاد کنند. با رواج یافتن بحث تیونینگ در بین خودرو دوستان، تعداد زیادی از شرکت های فعال در صنعت تولید خودرو اقدام به تاسیس شرکت های جانبی متمرکز بر امر تیونینگ نمودند. اگر خودروهایی را دیدید که ظاهری کاملا خاص دارند و به شکلی اسپرت، عجیب و متفاوت ارتقا پیدا کردهاند و شتاب و سرعت بالاتری نسبت به مدل عادی همان خودرو دارند، باید بدانید که این خودروها تیونینگ شده اند. در این مقاله در مورد تیونینگ و مزایا و معایب آن و انواع تیونینگ در بدنه و موتور خودرو خواهیم گفت، پس با ما همراه باشد.
تیونینگ خودرو چیست؟ و چگونه انجام میشود؟
تیونینگ در لغت به معنی تنظیم می باشد، اما معنی این واژه در دنیای خودرو به معنای ارتقای بخش های فنی و ظاهری اتومبیل به کمک انواع لوازم جانبی خودرو می باشد، تیونینگ کردن خودرو مناسب کسانی است که میخواهند خودرو خود را از لحاظ عملکرد فنی و ظاهری نسبت به سایر خودروها متفاوت کنند، هنگامی که قصد دارید خودروی خود را تیونینگ کنید، باید هدف خود را از انجام این کار مشخص کنید که یکی از رایج ترین اهداف تیونینگ، افزایش قدرت موتور خودرو می باشد که البته در ایران بیشتر در قسمت های ظاهری خودرو این کار را انجام میدهند، هدف از تیونینگ کردن میتواند، عواملی از جمله: افزایش قدرت خودرو برای مسابقات اتومبیل رانی و یا در جهت زیبایی ظاهری خودرو باشد.
انواع تیونینگ خودرو در بدنه و موتور
تیونینگ نشان دهنده تغییراتی است که در یک وسیله نقلیه انجام میشود که این تغییرات میتواند در بدنه خودرو و یا موتور خودرو یا هر دو انجام شود، تغییراتی که در ظاهر و بدنه خودرو جهت زیبایی و اسپرت کردن ماشین انجام میشود شامل:
تعویض درب ها: علاقمندان به اسپرت کردن ماشین توجه زیادی به تیونینگ کردن درب های خودرو دارند و این کار یکی از پرطرفدارترین تغییرات در ظاهر خودرو می باشد در این روش می توانید درب ها را به گونه ای تنظیم کنید که به سمت بالا باز شود و یا لولا های درب را به نوعی تنظیم کنید که مانند بال عقاب در ابتدا به سمت اطراف و سپس به سمت بالا باز شوند.
تعویض رینگ و لاستیک: استفاده از لاستیکهای پهن و رینگ های اسپرت و زیبا، جلوه ای بسیار زیبا و چشمگیر به خودروی شما می دهند، استفاده از لاستیک پهن موجب کاهش شتاب خودرو می شود، اما به دلیل اصطکاک زیاد با زمین از چپ شدن ماشین جلوگیری می کند و باعث کنترل بیشتر خودرو در پیچ ها می شود.
تغییر در سقف خودرو: از جمله کارهایی که برای اسپرت کردن خودرو انجام می دهند، ایجاد تغییر در سقف خودرو، اضافه کردن سانروف، تغییر رنگ و برداشتن سقف خودرو می باشد.
تغییر چراغ های خودرو: استفاده از چراغ های زنون و یا دودی کردن چراغ ها زیبایی خاصی به خودروی شما می بخشد.
دودی کردن شیشه ها: دودی کردن شیشه ها تا حدی از طیف رنگی مجاز، مفید است و از ورود اشعه های مضر خورشید به داخل خودرو جلوگیری می کند، اما بیش از حد دودی کردن شیشه ها غیر قانونی بوده و از قدرت بینایی شما در هنگام رانندگی می کاهد، باید به میزان قانونی بودن آن توجه کنید تا دچار مشکل قانونی نشوید.
تغییر در سیستم اگزوز خودرو: اگزوز و تعداد و اندازه آن به نوعی به قدرت موتور و توان آن ربط داده می شود، با تغییر منبع اگزوز خودروی خود می توانید صدایی مشابه صدای اگزوز خودروهای مسابقهای بشنوید و این تغییر را به گونه ای انجام دهید که در زمان های خاصی با صدا و یا بی صدا تنظیم شود.
تغییر ارتفاع خودرو: یکی دیگر از راههای اسپرت کردن خودرو ارتفاع زدن است، یعنی ماشین از ارتفاع استاندارد خود با زمین خارج شده و ارتفاع آن کم و زیاد می شود، این روش با بریدن کمک فنر، گرم کردن کمک فنر و یا استفاده از کمک فنرهای اسپرت انجام میشود.
تعویض سپر: سپرها تاثیر بسیار زیادی در اسپرت به نظر رسیدن خودروی شما دارند، برای اسپرت کردن خودرو میتوانید که سپرهای فابریک خودروی خود را تعویض کنید.
صندلی های اسپرت: یکی از راه های تغییر اتاق خودرو ، تعویض صندلی های خودرو می باشد، در این تغییر می توانید روکش صندلی ها را تغییر دهید، سیستم گرمایشی و سرمایشی بر روی صندلی داشته باشید، صندلی ها برقی شوند و یا ماساژور داشته باشند، صندلی های اسپرت میتوانند به بهبود موقعیت رانندگی شما کمک کنند.
تیونینگ سیستم صوتی: با نصب سیستم صوتی پیشرفته و صفحه نمایش لمسی میتوانید کابین خودرو را زیباتر کنید و از موسیقی با کیفیت بالا بهره ببرید.
افزودن مانیتور به صندلی: برای اسپرت کردن خودرو و سرگرمی سرنشینان خودرو میتوانید به پشت سری صندلی ها مانیتور نصب کنید.
تیونینگ خودرو و تغییر در بخش فنی و موتور
تغییرات ظاهری نمای خود را جالب تر و اسپرت تر می کند اما تغییرات فنی حس رانندگی را بهتر و هیجانانگیزتر میکند، در قسمت های فنی می توان تغییرات زیر را انجام داد:
- تغییرات در ظرفیت موتور با تقویت قطعات داخلی یا تعویض قطعات
- تغییر در سیستم ترمز خودرو برای ارتقای بیشتر آن
- تجهیز کردن فیلتر هوا به خنک کننده: فیلترهای معمولی توان خنک کردن هوا و افزایش حجم هوای ورودی را ندارند و به همین دلیل باید از فیلترهای اسپرت استفاده شود تا هوای کافی وارد موتور شود و احتراق به درستی انجام گیرد.
- کاهش وزن خودرو: هرچه وزن خودرو بیشتر باشد، برای حرکت به قدرت بیشتری نیاز دارد، برای اینکه شتاب و سرعت خودرو افزایش یابد، باید وزن خودرو را با برداشتن وسایل و ابزار اضافی صندوق عقب، باربند و … کاهش دهید.
- استفاده از توربو شارژ و سوپر شارژ: عملکرد موتورها را میتوان با توربو شارژ کردن یا سوپر شارژ کردن آنها تغییر داد، آنها اساسا به افزایش عملکرد کلی موتورها با بهبود حداکثر قدرت و تحویل گشتاور آنها کمک میکنند.
- افزایش حجم موتور: کف تراشی سیلندرها موجب کاهش حجم مخزن احتراق و افزایش حجم موتور خودرو میشود.
- ارتقا گیربکس: تغییر در گیربکس میتواند تغییرات قابل توجهی در عملکرد خودرو ایجاد کند. با تعویض گیربکس، میل لنگ، سوپاپ ها میتوانید موتور خودرو را تقویت کنید.
- ارتقای Ecu : ECU یا کامپیوتر خودرو، قطعه ای است که فرمان های لازم را به بقیه قطعات میدهد و مهمتر اینکه کنترل مخلوط سوخت و هوا در موتور خودرو را انجام میدهد، با ارتقای این قسمت از خودرو میتوانید توان و قدرت موتور خودرو را افزایش دهید.
- تغییر کاتالیزور و لوله اگزوز: غیر از تغییر ظاهری سر اگزوز، میتوانید با تغییر در بخش های درونی اگزوز شامل کاتالیزور و لوله و مسیر خروج دود، عملکرد و قدرت موتور خودرو را افزایش دهید.
- تقویت سیستم جرقه زنی با ارتقای سوزن های انژکتور، کویل، دینام و شمع های خودرو
- افزایش قدرت برق خودرو با تقویت کویل، خازن و تثبیت کننده برق
مزایا و معایب تیونینگ خودرو چیست؟
تیونینگ کردن خودرو علاوه بر مزایا و ویژگی های خاصی که دارد معایب و ایراداتی نیز به همراه دارد و شما باید قبل از تیونینگ کردن خودروی خود از این معایب و مزایا آگاه باشید و آگاهانه تصمیم بگیرید.
مزایای تیونینگ کردن خودرو
- بالاتر رفتن توان و قدرت تولیدی خودرو
- امکان استفاده از کاورهای مات و براق و دادن ظاهری خاص به خودرو
- تولید صدای جذاب با تعویض اجزای اگزوز
- نصب مانیتور و افزایش سرگرمی
- پیدا کردن ظاهری خشن و اسپرت با تغییر ارتفاع خودرو
- تقویت نور و زیباتر شدن چراغ های خودرو
- امکان استفاده از تمام ظرفیت های خودرو با ریمپ کردن Ecu
- پیشرفته شدن سیستم صوتی خودرو
- استفاده از فنرهای پنوماتیک و تغییر ارتفاع در هر لحظه
معایب تیونینگ کردن خودرو
- تیونینگ کردن خودرو هزینه زیادی دارد و قطعات مورد نیاز برای انجام آن قیمت بالایی دارند.
- در صورتی که ریمپ کردن Ecu توسط افراد با تجربه و با سابقه انجام نشود، احتمال آسیب و به هم ریختن Ecu وجود دارد.
- افزایش مصرف سوخت در صورت تقویت موتور
- افزایش هزینه نگهداری
- امکان بهم خوردن ساختار اصلی خودرو
- احتمال بالاتر رفتن تصادفات و چپ شدن خودرو با کاهش وزن خودرو
- در صورتی که قصد فروش خودروی خود را داشته باشید، ممکن است که خریدار لوازم نصب شده را نخواهد و شما باید خودرو را بدون لوازم بفروشید.
- تغییراتی که در یک وسیله نقلیه انجام میشود، بر روی بیمه نامه خودروی شما تاثیر گذار است، این احتمال وجود دارد که مبلغ حق بیمه به دلیل تغییرات ایجاد شده بیشتر شود.
نتیجه گیری
شما با مفهوم تیونینگ، مزایا و معایب آن آشنا شدید، حتما قبل از تغییر وسیله نقلیه تمام جوانب مثبت و منفی را بررسی کنید،زیرا در بیشتر موارد بازگشتی وجود ندارد، در نهایت تصمیم گیرنده شما هستید که آیا قصد دارید خودروی خود را تیونینگ کنید یا خیر؟ اگر تصمیم به انجام تیونینگ خودروی خود گرفتید حتما برای انجام کارهای آن از یک مرکز خودروی معتبر که سابقه انجام موفقیت آمیز تیونینگ خودرو را دارد کمک بگیرید، زیرا این تغییرات باید هوشمندانه و به گونه ای باشد که با یکدیگر سازگار باشند، کمک گرفتن از متخصصان برای ایجاد تغییرات در خودرو بسیار مهم است، یکی از این مراکز معتبر تعمیرگاه بزرگ کارنو میباشد که علاوه بر تیونینگ کردن خودرو تمامی خدمات مورد نیاز خودروی شما را به بهترین شکل ممکن انجام خواهند داد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.