تعمیر برق خودرو های واداتی و داخلی

AdobeStock 166668547 2

تعمیر سیستم برقی خودرو های وارداتی

تصور عموم مردم بر این است که سوخت و سیستم سوخت‌رسانی در خودرو مهمترین سیستم در حرکت خودرو است. اما اهمیت تعمیر برق خودرو باید این را بدانید که برق باعث اشتعال این سوخت در موتور خودرو می شود. در سیستم خودرو مغز متفکر یا همان کامپیوتر خودرو را ، برق خودرو به کار می اندازد. این برق با استارت خودرو به جریان می افتد و امروزه حتی بسیاری از آپشن های خودرو ها نیز با برق کار میکند.

در متن بالا به این مورد رسیدیم که که برق و سیستم برق‌رسانی خودرو ها اهمیت بسیاری دارد. در ادامه این مطلب با صفر تا صد سیستم برق خودرو آشنا می شوید. همراه ما باشید.

سیستم برق‌ خودرو از چه قطعاتی تشکیل شده است؟

در این سیستم قطعات برقی را می توان در دو دسته جای داد ، دسته اول قطعاتی که برق مصرف می کنند مثل انژکتور یا کامپیوتر خودرو و دسته دوم قطعاتی که در تامین برق خودرو نقش دارند.

دسته دوم را در اصطلاح سیستم برق‌رسانی اتومبیل می‌گویند که در جدول زیر می‌توانید با قطعات اصلی آن در یک اتومبیل آشنا شوید.

4b31b25a342e49d1808663a1707e7ab9

دسته دوم را سیستم برق رسانی خودرو می نامند که در ادامه به قطعات آن اشاره ای می کنیم.

باتری

در این سیستم منبع برق خودرو است و در ذخیره سازی برق در خودرو نقش اصلی را دارد.

دینام

تولید برق در خودرو بر عهده این قطعه است و کار آن این است که انرژی مکانیکی را به الکتریکی تبدیل کند تا باتری همیشه پر باشد.

کوئل

در این سیستم ایجاد جرقه و تقویت کردن باتری بر عهده این قطعه است.

دلکو

جریان برقی که توسط کوئل ایجاد می شود را بین شمع های خودرو توزیع می کند و وظیفه قطع و وصل جریان را نیز انجام می دهد.

شمع

جرقه را در این سیستم ایجاد می کند تا احتراق توسط شمع ها انجام شود.

وایر شمع

سیم های عایق داری که برق خودرو را به شمع ها می رساند.

مدارهای الکتریکی

در سیستم برق رسانی خودرو تقسیم بندی برق را انجام می دهد که از مدار های اصلی و فرعی تشکیل شده است . مدار اصلی شامل جرقه ، مدار روشنایی ، مدار شارژ می باشد.

آفتامات

برقی که دینام تولید می کند برق منظمی نیست و توسط آفتامات ، ولتاژ تولیدی دینام منظم می شود.

فیوزها

برای جلوگیری از افزایش بیش از حد مجاز جریان عبوری و جلوگیری از آسیب سیستم برق خودرو هنگام اتصالی استفاده می شود.

کنترل‌کننده‌ها

قطع و وصل کردن جریان برق در بخش های مختلف خودرو بر عهده این قطعه می باشد.

سوکت‌ها

رابط بین  سیم ها و مصرف کننده های برق در سیستم برق رسانی هستند.

car electrical system repair 3

 باتری‌ خودرو

تا وقتی که خودرو روشن باشد سیستم برق‌رسانی می‌تواند برق مورد نیاز را از دینام خودرو به وسیله تبدیل انرژی مکانیکی به الکتریکی تأمین کند. اما خودرو که خاموش باشد تامین برق بالابرهای شیشه، استارت اتومبیل، فلاشرها، سیستم صوتی و غیره بر عهده باتری می باشد. در واقع می توان گفت که منبع انرژی برق خودرو باتری است.

در مورد اهمیت باتری اگر بخواهیم صحبت کنیم همین را بدانید که اگر باتری نباشد، خودرو روشن نمی‌شود.

یعنی خودرو ها برای استارت اولیه به باتری نیاز دارند. وقای خودرو روشن باشد باتری خودرو نیز شارژ می شود و معمولا عمر متوسط باتری ها دو سال است. باید توجه  داشته باشد که گرما و ارزش بیش از حد این عمر را کاهش می دهد. امروزه دو نوع باتری در خودرو ها بیشتر مورد استفاده است.

باتری های سرب اسیدی یا باتری های اتمی. از نظر توان الکتریکی نیز انواع مخنلفی دارند معمولا در خودرو های سواری دوازده ولت با شصا آمپر استفاده می شود.

دینام

موتور خودرو با استفاده از سوخت ، انرژی مکانیکی تولید می کند. قطعه ای که این انرژی مکانیکی را با الکتریکی تبدیل می کند دینام نام دارد. نام این قطعه در خودرو های جدید با آلترناتور تغییر پیدا کرده است.

سیستم دینام به این صورت است که توسط یک تسمه به نام تسمه دینام انرژی مکانیکی موتور را دریافت کرده و برق مورد نیاز بخش های مختلف را تامین می کند. آلترناتور خودرو برق دوازده ولت تولید می کند اما این عدد گاها در خودرو های مختلف متفاوت است.

باتری خودرو در زمان روشن بودن خودرو توسط همین قطعه شارژ می شود. به همین دلیل اگر دینام خراب باشد باید منتظر خالی شدن باتری باشید. یکی از قطعات دینام که باید بازدید دوره ای از آن داشته باشید همان تسمه میان موتور و دینام است. به محض پارگی و یا آسیب دیدگی کوچک باید تعویض گردد.

کوئل

همانطور که اشاره کردیم برق تولید شده دینام و برق موجود در باتری دوازده ولت است. این ولتاژ ایجاد جرقه در شمع ها را ندارد. باید اشاره کرد که شمع برای ایجاد جرقه نیاز به هفت هزار ولت جریان دارد. در اینجا کوئل خودرو وارد عمل می شود.

کوئل یک ترانسفورماتور فشار قوی است که برق تولیدی دینام و برق باتری را تقویت می کند و به شمع ها می رساند. کوئل از دو سیم‌پیچ اولیه و ثانویه تشکیل شده است.

اگر مشاهده کردید که خودرو روشن نمی شود یا عملکرد موتور با لغزش همراه است می تواند خراب شده کوئل علت آن باشد. ریپ زدن موتور و افزایش مصرف سوخت نیز از عوارض خراب شدن کوئل شمرده می شود.

دلکو

شمع های خودرو رابطه مستقیم با تعداد سیلندر های خودرو دارد. یعنی موتور شش سیلندر دارای شش شمع برای ایجاد جرقه در موتور است. قطعه ای برق ولتاژ بالای تولیدی کوئل را به شمع ها می رساند و آنها را بین شمع ها تقسیم می کند دلکو نام دارد. قطع و وصل جریان کوئل نیز بر عهده دلکو می باشد.

احتراق به ترتیب در سیلندر ا انجام می شود به همین دلیل جرقه هم در شمع‌ها به ترتیب در زمان مناسب زده می‌شود. تقسیم برق در دلکو باعث ایجاد این ترتیب در بین شمع ها می شود. در سیستم های برق رسانی جدید قطعه دلکو حذف و با کوئل ترکیب شده است.

شمع‌ها

در سیلندر موتور برای احتراق به ترکیب سوخت و هوا و جرقه نیاز دارید. نقش شمع ها ایجاد جرقه است. شمع ولتاژ خروجی کوئل را تحویل می گیرد و با ایجاد جرقه و احتراق در موتور ، باعث حرکت پیستون ها  می شود.

آخرین قطعه در مدار جرقه سیستم برق‌رسانی خودرو شمع است. دو مورد مهم در شمع خودرو زمان و کیفیت جرقه زدن است. توصی مکانیک ها بر این است که هر ۸ تا ۱۰ هزار کیلومتر شمع ها را تمیز و هر ۱۶ تا ۲۰ هزار کیلومتر هم آنها را تعویض کنید. شمع‌ها انواع مختلفی دارند که مهم‌ترین آنها می‌توان به شمع گرم، شمع سرد، شمع نیکلی، شمع ایریدیومی، شمع پلاتینیومی و شمع‌های چند الکترودی اشاره کرد.

وایر شمع‌ها

ولتاژ بسیار بالای جریان برق تولیدی دینام و باتری باعث شده که  انتقال این برق ولتاژ بالا از کوئل به دلکو و از دلکو به شمع‌ها نیازمند وایر های با ولتاژ بالا باشد که به آنها وایر شمع گفته می‌شود.

جریان برق ولتاژ بالا برای کمترین تلفات انرژی و در سریع‌ترین زمان ممکن نیازمند کیفیت بهتر این وایرها است ، این وایر ها که دارای عایق پلاستیکی هستند یکی از قطعاتی است که در سیستم برق خودرو مکانیک‌ها به بازدید دوره‌ای آن تأکید دارند.

تنها موردی که در خرابی وایر شمع‌ها دیده می شود ، صدمه دیدن لایه عایق آن است.

اگر این وایر شمع‌ها خراب شود از عوارض آن عملکرد بد پیشرانه اتومبیل و همچنین افزایش مصرف سوخت است.

اگر همزمان با خرابی این وایرها، سیستم سوخت‌رسانی اتومبیل هم نشتی داشته باشد می‌تواند باعث ایجاد آتش‌سوزی در اتومبیل شود.

یکی دیگر از اتفاقاتی که ممکن با آن بر بخورید شل شدن والیر شمع در محل اتصال به شمع یا کوئل است. در این صورت مشاهده می کنید که خودرو استارت نمی‌خورد ، چون احتراقی در موتور صورت نمی‌گیرد.

در سیستم‌های جدید برق‌رسانی خودرو ، کوئل به طور مستقیم به شمع وصل می‌شود و دیگر خبری از این وایر شمع‌ها نیست.

سیم‌ها و توزیع‌کننده‌های برق

یکی از وسایل پرکاربرد در تمام سیستم های خودرو سیم است . تمامی سیم ‌های مدارهای سیستم ‌برق‌ رسانی خودرو دارای روکش هستند.

کلیدها و کنترل کننده ‌ها در مسیر این سیم ‌ها قرار می‌گیرند و باید بدانید که بیشتر آنها از جعبه فیوز هم عبور می‌کنند.

تعداد این سیم ‌ها در سیستم خودرو آنقدر زیاد است که اگر به شکل رها شده در خودرو باشد همه جای خودرو چند رشته سیم دیده می‌شود.

به همین دلیل طراحان دنیای خودرو ها در تلاش هستند تا جایی که امکان دارد این سیم‌ها را ساماندهی کنند. مثلا سیم‌های هم مسیر را در یک کانال قرار می‌دهند یا به شکل یک کلاف در می‌آورند تا کمتر به چشم آیند.

فیوزها

داخل تمامی فیوزها چند رشته سیم نازک وجود دارد که توانایی عبور جریان برق با ولتاژ بالا را ندارند. اگر جریان برق بیش از حد معمول وارد جعبه فیوز شود باعث قطع شدن سیم ‌های نازک می‌شوند و فیوز می‌سوزد.

این اصلا بد نیست زیرا خرابی فیوز ها باعث نجات خودرو از آسیب های جدی در مدارهای مختلف سیستم برق‌رسانی می شود. در حقیقت طراحان دنیای خودرو ها ، تقریبا در تمام مسیر های مدارهای الکتریکی خودرو، از این فیوزها استفاده می کنند.

اگر به هر دلیلی در مسیر سیم‌کشی در بخش‌ های خودرو اتصالی به وجود بیاید و جریان برق ورودی بیش از حد معمول شود ، این فیوز ها می‌سوزد و جریان برق ولتاژ بالا قطع می‌شود تا آسیبی به قطعات اصلی وارد نشود.

معمولا در همه خودرو ها یک جعبه فیوز اصلی وجود دارد که تمامی فیوز های مدار ها داخل آن قرار می گیرد.

این جعبه فیوز اصلی در برخی از خودرو ها در داخل کابین خودرو و گاها در  برخی از قسمت های موتور است. معمولا در جعبه فیوز ها ، یک یا چند فیوز یدک قرار داده شده است تا در صورت سوختن یکی از فیوزها ، بتوان آن را جایگزین کرد.

فیوز های موجود در جعبه فیوز  با رنگ ‌ها و ظرفیت ‌های مختلف قرار دارد.

عدد نوشته شده بر روی فیوز ها نشان دهنده ظرفیت آنها بر اساس توانایی آمپر عبوری است.

کنترل‌کننده‌ها

در زمان خاموشی خودرو ، باتری و در زمان روشنی خودرو دینام به طور دائم در حال برق‌ رسانی می باشد. حتما می دانید که قطعات خودرو دائما به این برق نیاز ندارند مثلا چراغ خودرو همیشه نباید روشن باشد یا فقط در مواقع برف و باران از برف‌ پاکن استفاده می‌شود.

در اینجا قطعه کنترل‌کننده ‌در سیستم برق‌رسانی خودرو وظیفه خودرو شروع میکند.

کنترل‌کننده ‌ها ، کلید ها و دکمه ‌های مختلفی هستند که در بخش‌های مختلف مدارهای الکتریکی خودرو قرار می‌گیرد.

در این سیستم برخی از کلیدها ، فقط جریان برق را از مدار خارج و یا وارد مدار می کند و برخی دیگر از این کلید ها سرعت و شدت جریان برق عبوری را کم و زیاد می‌کند.

در نتیجه می توان گفت کنترل‌کننده ها به راننده و سرنشینان خودرو کمک می‌کند تا قسمت‌ هایی از خودرو که با برق کار می‌کند را کنترل کنند.

سوکت ‌ها

در سیستم برق رسانی خودرو برخی از قطعات در ظاهر اهمیت چندانی ندارد ، اما وقتی همین قطعه خراب شود سیستم های خودرو با همه عظمتشان از کار می افتد ، و تازه متوجه اهمیت آن می ‌شوید.

سوکت ‌ها این قطعات به ظاهر بی‌اهمیت هستند که بسیار کاربردی و مهم می باشند. مکانیک های حرفه ای به این سوکت ‌ها، کانکتور هم می‌گویند.

وظیفه سوکت‌ ها ، متصل‌کردن سیم ‌های مدار های مختلف به قطعات مصرف کننده برق در سیستم برق رسانی خودرو می باشد.

سوکت ها کمک می‌کنند سیم ‌ها به راحتی به این قطعات متصل شده یا از آنها جدا شوند.

انواع و اقسام مختلف سوکت ها به اینکه چند رشته سیم وارد آنها می‌شود بستگی دارد. احتمال خراب شدن این سوکت‌ ها یا کانکتورها در سیستم برق رسانی خودرو بسیار وجود دارد.

تعمیر برق خودرو های خارجی و داخلی در کارنو

با داشتن تیمی از پرسنل مجرب و ماهر که مهارت های فنی بالایی را دارا هستند و توانایی درک نقشه های سیم کشی خودرو های مختلف را دارند .

اقداماتی همچون استفاده از سیستم های کامپیوتری عیب یابی در خودروهای جدید ، بررسی و تست قسمت های الکتریکی ، تعمیر و تعویض قطعات برقی خودرو ، استفاده از نمودارهای برق خودروهای خاص جهت یافتن نقاط آسیب دیده و آزمایش نهایی پس از تعمیر ، خدمات کاملی را در زمینه تعمیر سیستم های برقی خودرو به مراجعین ارائه می نماید.

جهت دریافت اطلاعات بیشتر و دریافت خدمات می توانید با متخصصین ما در کارنو گاراژ تماس حاصل نمایید.