تعمير فرمان برقی و هيدروليک خودرو
تعمير فرمان برقی و هيدروليک یکی از الزامی ترین مواردی است که باید درطول مدت زمان استفاده ار خودرو چک شود . در خودرویی که سیستم فرمان آن هیدرولیک می باشد با چرخاندن فرمان ، به کمک دنده پنیون میل دنده را به حرکت در می آورید و پیستونی که به میل دنده متصل است با کمک روغن هیدرولیک که پر فشار می باشد به حرکت میل دنده کمک می کند ، فشاری که باعث به حرکت درآمدن روغن هیدرولیک می شود توسط پمپ هیدرولیک ایجاد می شود.
در این بخش به معرفی کامل قطعات تشکیل دهنده فرمان هیدرولیک ، نحوه کار سیستم فرمان هیدرولیک ، علائم خرابی سیستم فرمان هیدرولیک و در آخر به معرفی خدمات تعمیر سیستم فرمان و هیدرولیک می پردازیم.
سیستم هیدرولیک فرمان در واقع یک سیستم کمکی برای به حرکت درآوردن فرمان است که این امر را برای راننده آسان تر می کند.
سیستم هیدرولیک فرمان از قطعات مختلفی تشکیل شده است که هر کدام از این قطعات به همراه طرز کار آن در سیستم فرمان هیدرولیک را برای شما توضیح می دهیم :
– روغن هیدرولیک
– شیلنگ ها و لوله های رفت و برگشت روغن هیدرولیک
– پمپ هیدرولیک
– مخزن هیدرولیک
– شیر هیدرولیک
– تسمه هیدرولیک فرمان
– جک هیدرولیک (دو طرفه فرمان)
نحوه کار سیستم هیدرولیک فرمان خودرو
در گام اول پمپ هیدرولیک از طریق تسمه هیدرولیکی که در سیستم هیدرولیک فرمان خودرو وجود دارد نیروی دورانی خود را برای به حرکت درآمدن از موتور خودرو دریافت میکند.
در گام دوم پمپ هیدرولیک ، روغن هیدرولیک موجود را با فشاری که معادل با 70 بار می باشد از طریق لوله فشار قوی هیدرولیک به پشت شیر هیدرولیک می رساند.
نحوه عملکرد شیر هیدرولیک :
شیر هیدرولیک که یکی از مهمترین اجزای سیستم هیدرولیک خودرو می باشد دارای سوراخ هایی است و سیستم این شیر به گونه ای طراحی شده است که با چرخاندن فرمان به جهت های چپ یا راست ، روغن هیدرولیک موجود با فشار به سمت چپ یا راست جک هیدرولیک هدایت می شود و پایان نتیجه تمامی این حرکات و سیستم شیر هیدرولیک با نیروی هیدرولیک ایجاد شده به چرخاندن فرمان توسط راننده کمک می کند.
در گام آخر سیستم برگشت وارد عمل می شود برای اینکه روغن هیدرولیک موجود در سیستم هیدرولیک جریان داشته باشد و از نظر مقدار روغن کمبودی در سیستم به وجود نیاید ، مخزن هیدرولیک طوری طراحی شده است که روغن هیدرولیک پس از عبور از جک هیدرولیک از طریق شیلنگ برگشت که دارای فشار ضعیفی می باشد به مخزن بر می گردد.
خرابی سیستم هیدرولیک فرمان ، علائم و علت خرابی آن
شایع ترین موارد در خرابی سیستم هیدرولیک خودرو موارد زیر هستند که به تفکیک برای شما توضیح داده ایم :
-
خراب شدن روغن هیدرولیک
برخی از سیستم های هیدرولیک که در آنها از روغن های مرغوب و مناسب استفاده نمی شود و یا با گذشت بیش از 40 هزار کیلومتر روغن هیدرولیک تعویض نشود ، باید انتظار این رو داشت احتمال خرابی پمپ هیدرولیک ، کاسه نمد های شیر هیدرولیک و جک دو طرفه هیدرولیک بیشتر خواهد شد و هزینه هنگفتی را در پی خواهد داشت.
از روغن هیدرولیک های موجود در بازار برای خودرو های ایران خودرو و سایپا ، VG46 مناسب می باشد و در بین برند های موجود در بازار برند های بهران ، کاسپین ، توتال نیز دارای نمایندگی های مجاز در سطح کشور می باشند.
برخی از قطعات نیز وجود دارد که در صورت خراب شدن آنها روغن از آنها نشت کرده و سطح روغن هیدرولیک موجود در مخزن کاهش می یابد.
-
استفاده از قطعات نا مرغوب
به علت فشار بالای روغن هیدرولیک که در سیستم هیدرولیک خودرو در جریان است این مورد بسیار مهم است که حتما از قطعات مرغوب در این سیستم استفاده شود.
به طور مثال در سیستم هیدرولیک پژو 206 ، شیلنگ فشار قوی روغن هیدرولیک از بالای مانیفولد اگزوز عبور می کند و در صورت نشت روغن درمحل اتصال شیلنگ و لوله ، روغن هیدرولیک موجود که قابل اشتعال است ، روی مانیفولد اگزوز ریخته می شود و به علت وجود حرارت بالا در مانیفولد احتمال آتشسوزی وجود دارد.
این مورد در آتش سوزی خودرو های 206 بسیار شایع است.
علائم خرابی جک هیدرولیک فرمان
جک یا سیلندر های هیدرولیک به ندرت بدون هشدار خراب میشوند و در بیشتر موارد این اجزای سخت کوش چند نکته را نشان میدهند که نشان دهنده خرابی آنها می باشد، یادگیری این سرنخ ها بخش مهمی از نگهداری پیشگیرانه است که میتواند به شیوهای منظم و بدون اختلال انجام شود، بنابراین باید مراقب علائم خرابی جک هیدرولیک باشید، تشخیص این علائم به شما کمک می کند تا مشکلات رایج را قبل از تبدیل شدن به شکست های فاجعه بار برطرف کنید. این علائم عبارتند از:
آلودگی و جرم گرفتگی: یکی از دلایل مهم آسیب جک هیدرولیک وجود آلودگی در فضای بین پیستون و سیلندر میباشد که این آلودگی می تواند باعث خراشیده شدن سیلندر و خراب شدن آن شود.
افزایش دما: برخی از سیلندر ها ممکن است دمای ۱۲۰ درجه را تجربه کنند اما معمولا سیلندرها در طول کارکرد عادی نباید از ۸۰ درجه تجاوز کنند، افزایش غیرعادی دما می تواند نشانه شرایط غیرعادی داخل سیلندر باشد.
لغزش: از دست دادن هر گونه حرکت صاف و یکنواخت ممکن است نشانه خرابی باشد، لرزش معمولا نشانه افزایش اصطکاک است که احتمالا به دلیل فرسودگی مهر و موم، روغن کاری ناکافی یا هر چیز جدی دیگری مانند خم شدن میله پیستون به وجود می آید.
صداهای هشدار دهنده: صدای کوبیدن یا ضربه ناخوشایند معمولاً به دلیل هوای موجود در مایع هیدرولیک یا حفره ایجاد میشود،حباب های هوا در سیستم تحت فشار شدید و رفع فشار قرار میگیرند.
مصرف برق افزایش می یابد: اگر انرژی مورد نیاز شما افزایش یافته است، سیلندرهای شما ممکن است بخشی از مشکل باشد افزایش اصطکاک و نشست داخلی و خارجی بر این اثرات غلبه میکند.
محرک شروع به کند شدن می کند: از دست دادن توان یا کند شدن کلی عملکرد جک فرمان نشان می دهد که چیزی درست نیست و احتمالاً نشانه ای از وجود نوعی نشتی است، به این معنی که جک هیدرولیک فرمان برای ایجاد فشار مورد نیاز به زمان بیشتری نیاز دارد.
میله پیستون در یک طرف فرسوده است: سیلندر یک محرک خطی است، به این معنی که باید در یک خط مستقیم حرکت کند، اگر میله ای نشانه هایی از افزایش سایش را در یک طرف نشان دهد، نشان دهنده عملکرد غیرعادی مانند ناهماهنگی، بارگذاری بیش از حد جانبی، خم شدن میله یا نوعی سایش یا آسیب داخلی است که اگر تعمیر نشود، احتمالا موجب از دست دادن قدرت و کارایی و در نهایت شکست می شود.
علائم خرابی شیلنگ فشار قوی هیدرولیک
این نوع شیلنگ ها برای انتقال روغن کاربرد دارند که فشارهای بالا را تحمل می کند از جمله علائم خرابی این شیلنگ ها عبارتند از:
سایش: ساییدگی یکی از دلایل رایج خرابی شیلنگ هیدرولیک است. شیلنگ ها ثابت نیستند و با تغییر فشار، داخل آنها منقبض یا کشیده می شوند، هنگامی که شلنگ به اجسام و یا شیلنگ های دیگر ساییده میشود این امر منجر به سایش میشود.
مسیریابی ضعیف: از عبور شلنگ از طریق یک ناحیه ساینده یا یک نقطه محوری خودداری کنید، شیلنگ ها را از مناطق با دمای بالا عبور ندهید و حداقل خمیدگی برای جلوگیری از پیچ خوردگی و خرابی را رعایت کنید.
دمای بالا: هنگامی که شلنگ در دمای بالا قرار میگیرد، انعطاف پذیری خود را از دست میدهد ، سفت میشود و شروع به ترک خوردن میکنند.
فرسایش لوله: فرسایش لوله داخلی شلنگ توسط جریان های متمرکز مایعات با سرعت بالا ایجاد میشودکه به تدریج لوله داخلی شلنگ را فرسایش می دهد و با ادامه فرسایش نشت خارجی ایجاد میشود.
شیلنگ های خم شده: یکی دیگر از موارد رایج خرابی شیلنگ هیدرولیک، اتصال شلنگ و مهر و موم نادرست آن می باشد، این معمولا به دلیل خم شدن بیش از حد شیلنگ به اتصالات، به دلیل مسیریابی ضعیف یا وزن خود شلنگ ایجاد میشود.
ناسازگاری مایعات: همه مایعات با شیلنگ های هیدرولیک سازگار نيستند، اگر از یک مایع ناسازگار با یک شیلنگ با کیفیت عالی استفاده شود، میتواند باعث شود که شلنگ از داخل متلاشی شود و نشت کند و باعث خرابی سیستم هیدرولیک میشود.
مونتاژ نامناسب: هنگامی که شیلنگ ها به اندازه بریده میشوند باید به دقت تمیز و شسته شوند تا از آلودگی توسط مواد ساینده باقی مانده جلوگیری شود، لوله داخلی باید تا حد امکان تمیز شود و انتهای شیلنگ ها بعد از اینکه اتصالات در جای خود قرار گرفتند بسته شوند.
تعمیر جک فرمان
تعمیرگاه کارنو از تعمیرگاه های با سابقه در زمینه تعمیر انواع جک های هیدرولیکی یا روغنی با استفاده از آب بندهای معتبر میباشد. دلایل زیادی منجر به حرکت نادرست جک هیدرولیک وجود دارد، هنگام عیب یابی سیستم های هیدرولیک باید پمپ، فیلتر، شیر فشار شکن و شیر کنترل بررسی شده و در صورت وجود هرگونه ایراد سرویس شوند، یکی از دلایلی که باعث اختلال در سیستم هیدرولیکی میشود، مشکل در جک فرمان میباشد، در هنگام تعمیر و سرویس جک های هیدرولیکی باید سطوح جک قبل از مونتاژ شسته شود تا از ورود ذرات آلودگی جلوگیری شود. بررسی درون سیلندر و شفت از نظر صافی و خراشیدگی، تعویض لوازم آب بندی، بررسی زنگ زدگی و پلیسه در قسمت های مختلف جک هیدرولیک و تست در فشار کاری در مرکز تعمیرگاه کارنو جهت تعمیر جک فرمان هیدرولیک انجام میشود.
تعمیر هیدرولیک فرمان:
فرمان هیدرولیک دارای ۶ جز اصلی شامل: مجموعه پمپ فرمان، مخزن فرمان، شیلنگ هیدرولیک فشار قوی، شیلنگ رفت و برگشت، مایع هیدرولیک، مجموعه قفسه فرمان و پینیون میباشد. دلایل زیادی برای وقوع نشت وجود دارد، نشتی می تواند وجود ایراد و مشکل در هر کدام از این قسمتها باشد، برای اینکه متوجه شوید که نشتی از کدام قسمت است، میتوانید زیر وسیله نقلیه خود بروید و سعی کنید که نشتی را مشخص کنید یا به سادگی از یک متخصص بخواهید که وسیله نقلیه شما را بررسی کند و علت نشتی را پیدا کند.
تعمیر فرمان هیدرولیک
فرمان های هیدرولیکی یکی از پرکاربردترین نوع فرمان در بین خودروها میباشد که در آن پمپ و روغن یک منبع نیروی اضافی را برای راننده فراهم میکند و چرخاندن فرمان را برای او آسانتر میکند، در این سیستم یک پمپ پر از روغن هیدرولیک وجود دارد که توسط دو عدد شلنگ به جعبه فرمان متصل است، این روغن هنگام چرخاندن فرمان موجب افزایش فشار به جعبه فرمان شده و نیروی کافی را برای چرخش فرمان فراهم میکند، فرمان خودرو یکی از مهمترین اجزای خودرو است و سلامت این قطعه برای حفظ سلامت راننده و سرنشینان خودرو بسیار مهم است، در صورتی که هر یک از علائم روغن ریزی در قسمت های سیستم هیدرولیک، ایجاد صدای اضافه هنگام چرخاندن فرمان، سفت شدن فرمان خودرو، کم شدن سطح روغن هیدرولیک را مشاهده کردید نشان دهنده خرابی سیستم هیدرولیک می باشد و باید هر چه سریعتر نسبت به تعمیر آن اقدام کنید، تعمیر فرمان هیدرولیک خودرو خود را به کادر مجرب و با سابقه تعمیرگاه کارنو بسپارید.
-
استفاده از رینگ و لاستیک غیر استاندارد در ادامه تغییر زوایای 5 گانه جلوبندی
معمولا پس از استفاده از رینگ و لاستیک غیر استاندارد و یا غیر از آن سایزی که تولید کننده خودرو تعیین کرده است ، زوایای 5 گانه جلوبندی بر هم میخورد و پس از این مورد باعث می شود که فشار وارده به سیستم هیدرولیک برای چرخاندن فرمان چند برابر شود و در برخی موارد مشاهده شده است که پمپ هیدرولیک برای انجام کار خود صدای غیر عادی تولید می کند.
روغن ریزی در قسمت های مختلف سیستم هیدرولیک
اگر پس از رعایت نکردن موارد گفته شده در بالا روغن از سیستم هیدرولیک خارج شود و روغن موجود در مخزن هیدرولیک به مرور زمان کم شده و سطح آن پایین بیاید ، قطعا یکی از قطعات زیر دارای نشتی است که به سادگی با مشاهده روغن در اطراف قطعه مورد نظر قابل تشخیص خواهد بود :
- مخزن یا شیلنگ های هیدرولیک
- سوئیچ الکتریکی لوله فشار قوی
- پمپ هیدرولیک
- شیر هیدرولیک یا جک دو طرفه
- شنیدن صدای غیر عادی در هنگام کار کردن درجا ، چرخاندن فرمان به سمت چپ یا راست
اگر هنگامی خودروی شما در حالت ساکن است و درجا کار می کند یا در هنگامی که فرمان خودرو را به سمت راست یا چپ می چرخانید و صدای غیر عادی در قسمت سیستم هیدرولیک فرمان می شنوید یکی از موارد زیر پیش آمده است و سریعا باید برای رفع آن اقدام کنید :
- اگر وقتی ساکن هستید و موتور درجا کار می کند و صدای غیر عادی از پمپ هیدرولیک می شنوید ، به احتمال زیاد پمپ هیدرولیک دچار مشکل شده است و باید بررسی شود.
- ولی اگر این صدای غیر عادی فقط در هنگامی شنیده می شود که فرمان را به هر یک از طرفین چپ یا راست می چرخانید به احتمال بسیار زیاد سطح روغن هیدرولیک در مخزن کافی نیست و موارد مربوط به نشت روغن مشاهده می شود. در برخی موارد نیز احتمال پایین بودن کیفیت روغن هیدرولیک نیز وجود دارد.
- اگر هنگامی که فرمان را به هر یک از طرفین چپ یا راست می چرخانید و از قسمت تسمه هیدرولیک صدایی شبیه صوت یا جیغ می شنوید سه موضوع مهم وجود دارد که باید بررسی شود :
- فولی تسمه موجود روی میل لنگ معیوب است.
- سایز تسمه هیدرولیک مناسب نیست و یا اینکه باید ریگلاژ شود.
- سفت شدن فرمان با وجود روشن بودن موتور خودرو
در صورتی که مشاهده کردید با وجود روشن بودن خودرو فرمان صفت شده است باید به ترتیب زیر عمل کنید :
- در گام اول باید اطمینان حاصل کنید که تسمه هیدرولیک سالم می باشد یا خیر
- در گام دوم باید اطمینان حاصل کنید که روغن هیدرولیک موجود در مخزن هیدرولیک به اندازه کافی می باشد یا خیر و سپس آیا روغن هیدرولیک به پمپ هیدرولیک می رسد یا خیر
- در گام آخر نیز باید اطمینان حاصل کنید که روغن هیدرولیک از کیفیت مناسبی برخوردار باشد و کارکرد آن بیش از 40 هزار کیلومتر نباشد.
در صورتی که بررسی کردید و موارد 1 ، 2 ، 3 درست بود و همچنان فرمان خودرو در هنگام روشن بودن صفت بود ، مشکل یکی از موارد زیر است که توسط تکنیسین خودرو باید بررسی شود :
- پمپ هیدرولیک
- شیر هیدرولیک فرمان
- جک دو طرفه هیدرولیک
- در برخی موارد خرابی جعبه فرمان یا یکی از قطعات سیستم تعلیق
خرابی های رایج در برخی از خودرو های موجود :
برای خودرو های سمند ، پژو پارس و پژو 405
خراب شدن و لق شدن بوش های جک هیدرولیک
علائم خرابی :
در هنگامی که خودرو روشن می باشد ، اگر به سرعت فرمان را به طرفین چپ یا راست بچرخانید صدای تق تق شنیده خواهد شد ولی وقتی که خودرو خاموش است این صدا وجود ندارد.
برای خودرو های سمند ، پراید ، انواع مدل های پژو
روغن ریزی از شیر هیدرولیک و شیلنگ های مخزن هیدرولیک
علائم خرابی :
کم شدن سطح روغن هیدرولیک موجود در مخزن هیدرولیک ، شنیدن صدای غیر عادی و اضافی هنگام چرخاندن فرمان ، چرب شدن اطراف محل روغن ریزی
خرابی “جک هیدرولیک” در خودرو های سمند ، پژو پارس ، پژو 206 نیز علائم فوق را به همراه دارد.
برای خودروی پژو 206
روغن ریزی از شیر هیدرولیک ، سوئیچ الکتریکی فشار روغن هیدرولیک (فشنگی هیدرولیک) ، مخزن و پمپ هیدرولیک
علائم خرابی :
کم شدن سطح روغن هیدرولیک موجو در مخزن هیدرولیک ، شنیدن صدای غیر عادی و اضافی هنگام چرخاندن فرمان ، چرب شدن اطراف محل روغن ریزی
نکته مهم :
به این مورد توجه داشته باشید که روغن هیدرولیک قابل اشتعال است و در انواع مدل های خودروی 206، بیشتر در مدل های قبل از 86، شیلنگ فشار قوی هیدرولیک به علت عواملی همچون پوسیدگی و مجاورت با حرارت بالای مانیفولد اگزوز، نشت می کنند و این مورد ممکن است باعث آتش سوزی موتور شود.
تعمیر سیستم فرمان و هیدرولیک یک کار بسیار تخصصی می باشد و اگر توسط افراد متخصص قطعات تعویض نگردد و یا قطعه به صورت نادرست در سیستم هیدرولیک قرار بگیرد باعث خرابی های بسیاری می شود و خرج تعمیر بالایی خواهد داشت.
یکی از تخصص های مجموعه ما تعمیر سیستم فرمان و هیدرولیک می باشد که توسط افراد متخصص انجام میگیرد لازم به ذکر است که تمامی خدمات مجموعه با ضمانت برای مشتریان عزیز انجام میگیرد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.